Česta pitanja


Kakav je proces naručivanja testa?

Na cpzg.eu stranici, nakon klika na BESPLATNO NARUČI, otvara se kratki i anonimni upitnik o rizičnom ponašanju i iskustvu testiranja (u sklopu Istraživanja). Obzirom na ograničenu količinu, jedan od ciljeva je provjera dostupnosti usluga.

Nakon ispunjenja i tvog odabira pristanka istraživanja, dobiti ćeš email od CPZG narudzba testa s poveznicom na odabir načina isporuke paketa s tvojim testom. Možeš odabrati:

  1. osobno preuzimanje u našem prostoru u odabranom vremenu (paket će te čekati, samo navrati, identificiraj se dobivenom šifrom i uzmi paket sa svojim testom)
  2. kurirsku dostavu na tvoju adresu u odabranom vremenu (paket će ti dostaviti kurirska dostavna služba, npr. Glovo ili sl. u općenito označenoj kutiji)

NAPOMENA: vrijeme za završetak narudžbe testa ograničeno je na 1 sat. Dakle narudžbu testa je potrebno izvršiti u roku od 1 sata. Ukoliko se narudžba odabirom načina isporuke ne dovrši, naručivanje više nije moguće.

Nakon uspješno izvršene narudžbe, dobit ćeš email od CPZG – upute za koristenje s poveznicom na upute za korištenje prilikom samostalnog testiranja.

Prijavi se svojim emailom i jedinstvenom lozinkom koja će ti biti navedena u kutiji sa testom.

Test je jednokratan, osjetljiv i rezultat testa može biti nepouzdan ako se njime krivo rukuje ili se rezultat pogrešno interpretira. Imaš samo jedan pokušaj, stoga je VAŽNO pratiti upute koje su vrlo kratke i jasne te OBAVEZNO provjeriti značenje prikazanog rezultata testa.

Iz nekog razloga mi ne odgovara da mi dostavljač donese test na kućnu adresu. Što da radim?

Osim kurirske dostave na adresu, prilikom narudžbe možeš izabrati osobno preuzimanje u vrijeme koje možeš izabrati. U tom slučaju, nakon što dobiješ potvrdu o uspješno izvršenoj narudžbi testa, navrati u dogovoreno vrijeme i preuzmi svoj paket sa testom.

Ako ipak želiš dostavu a ne odgovara ti kućna adresa kao mjesto preuzimanja paketa za samotestiranje, tada prilikom ispunjavanja detalja za narudžbu napiši adresu na kojoj možeš dočekati dostavljača s paketom. Također dostavljaču možeš napisati napomenu, npr. gdje da točno dođe, da te prilikom dolaska nazove i sl.

Dobio/-la sam informaciju da mi uslugu niste u mogućnosti ponuditi, zašto?

Može se dogoditi da ti uslugu ne možemo ponuditi jer je riječ o specifičnom pilot istraživanju koje se za sada provodi samo za područje Grada Zagreba na ograničenom uzorku ciljanih ispitanika temeljem ograničenog broja testova (sukladno Informacijama o istraživanju u Uvjetima korištenja).

Upitnik koji si ispunjavao služi za provjeru dostupnosti usluge i prema tvojim odgovorima ne spadaš u ciljne ispitanike ovog istraživanja.

Jedan od ishoda ovog projekta je standardizacija ove usluge u Hrvatskoj te se nadamo da ćemo uskoro ovu uslugu moći ponuditi svima.

Za sva dodatna pojašnjenja slobodno nas kontaktiraj.

Kako se ispravno testirati?

Nakon što dobiješ svoj paket, planiraj samotestiranje na način da si osiguraš barem pola sata privatnosti.

VAŽNO: prije početka testiranja, na našoj stranici cpzg.eu ulogiraj se pomoću svoje email adrese i lozinke koju si dobio u kutiji sa testom.

Otvoriti će ti se kratke upute za testiranje koje su iznimno važne jer krivim pristupom i rukovanjem testiranje može biti neuspješno – imaš samo jedan pokušaj i ne želiš iskoristiti test na pogrešan način.

JOŠ VAŽNIJE: na kraju uputa za testiranje pojaviti će se slike sa svim mogućim izgledima rezultata testiranja na ekranu tvog testnog uređaja. Ima ih desetak i značenja su različita. Nakon isteka 20 minuta od uranjanja testnog uređaja u epruvetu s reagensom, usporedi prikaz rezultata na svom testu s ponuđenim slikama i odaberi onu koja najviše sliči tvom testu kako bi dobio konkretnu i pouzdanu interpretaciju rezultata testiranja.

I tebi i nama je važno da dobiješ točno značenje rezultata svog samostalnog testiranja i svu potrebnu pomoć i podršku ukoliko ti treba.

Je li potrebno obaviti testiranje u prostoru kuće?

Sam proces testiranja nije nužno obaviti u prostoru kuće, ali je važno da imaš odvojeno vrijeme, prostor, mogućnost koncentracije i zajamčenu privatnost u procesu testiranja.

Ono što pokazuje moj test ne nalikuje ni jednoj slici iz web aplikacije www.cpzg.eu. Što da napravim?

Test uobičajeno reagira na više načina, ovisno o tome postoje li neki vanjski utjecaji na ispravnost postupka uzimanja uzorka oralne tekućine i sl. te je li detektirao prisutnost antitijela u uzorku oralne tekućine.

Slike koje se nalaze u web aplikaciji www.cpzg.eu jednake su ili vrlo slične većini testova u praksi. No, može se dogoditi iz više razloga da je test reagirao na neuobičajen način koji nismo predvidjeli slikom.

To se najčešće događa uslijed pogrešnog rukovanja ili nepoštivanja pravila koja su nužna kako bi test ispravno reagirao.

Stoga je iznimno važno ulogirati se u rubriku PROVJERI REZULTAT pomoću svog email-a i lozinke koju si dobio u kutiji sa testom, pratiti upute i odabrati odgovarajući rezultat testiranja.

Ukoliko ipak niti jedan prikaz ne odgovara tvom testu, najbolje nas je kontaktirati na info telefon 0800 448 767 ili putem email-a pitaj@huhiv.hr da zajedno pronađemo rješenje. Dodatno možeš što bistrije slikati ekran svog testa i poslati nam sliku emailom.

Kolika je pouzdanost testova?

Sukladno službenoj dokumentaciji i protokolima testa ORAQUICK ADVANCE RAPID HIV-1/2 ANTIBODY TEST Test karakterizira visoka specifičnost i osjetljivost otkrivanja antitijela HIV-a tj. njegova pouzdanost doseže razinu od 99.99%.

Za visoku pouzdanost potrebno je testirati se minimalno 3 mjeseca od posljednje rizične izloženosti zarazi HIV-om. Također pouzdanost testiranja ovisi o tvom postupanju s testom. Važno je da dosljedno pratiš upute kroz koje te vodi web aplikacija www.cpzg.eu kako bi ispravno proveo proces testiranja.

Više o samom testu pročitaj OVDJE.

Treba mi podrška. Kome da se javim?

Možeš osjećati da trebaš podršku u ovom procesu iz više razloga – može ti biti teško započeti testiranje, može ti biti teško čekati rezultat, ili je test pokazao preliminarno pozitivni rezultat. Može te zabrinuti i nešto drugo, a tiče se samostalnog testiranja.

HUHIV već godinama organizira i pruža besplatnu psihosocijalnu podršku, psihoedukaciju i psihološku podršku. I sad smo tu za tebe. Nazovi nas na broj 0800 448 767 (pon, sri, pet – 09:00h do 19:30h, uto, čet – 09:00h do 15:00h) kako bi porazgovarao sa savjetnikom udruge HUHIV. Dostupni smo i na e-mail pitaj@huhiv.hr. Više pogledaj u rubrici PODRŠKA.

Također, u svakom trenutku ti je na raspolaganju liječnik zadužen za provedbu ovog pilot istraživanja na broj telefona 091 4012 012 (više u rubrici KONTAKT).

Što ukoliko je rezultat testiranja pozitivan?

Ukoliko si u aplikaciji s uputama za testiranje odabrao prikaz koji najsličnije odgovara prikazu tvog testa i dobio si značenje Preliminarno pozitivan, najbolje je odmah nas kontaktirati kako bi zajedno provjerili i utvrdili točnost te informacije.

Želimo te uvjeriti da nema mjesta panici i strahu!

Prvo ćemo zajedno utvrditi točnost i pouzdanost rezultata testiranja.

Ukoliko je rezultat testiranja Preliminarno pozitivan, objasniti ćemo ti što to kokretno znači i pružiti svu potrebnu pomoć i podršku, kako tebi osobno tako i u procesu naručivanja i dobivanja zdravstvene skrbi.

Postoje stvari koje možeš i trebaš učiniti kako bi sačuvao svoje fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. U našem centru na raspolaganju ti je zdravstveni stručnjak koji će te u potpunosti savjetovati i uputiti u sve detalje sustava brige i skrbi, daljnjeg praćenja tvog zdravlja, vrstama i načinima liječenja te velike činjenice da je HIV danas kronična bolest koje se uspješno liječi i s kojom se danas živi puni životni vijek. Naš glavni partner je Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević te Referentni centar za HIV koji će ti povjerljivo pružiti sve zdravstvene usluge brige, kontrole, liječenja, i važnih emocionalnih i socijalnih usluga podrške. Briga o vlastitom zdravlju tada postaje još važniji faktor tvog života. Prakticiranje sigurnog i zaštićenog spolnog odnosa i/ili uporabe droga su također važni. Ne samo da će to drastično smanjiti šansu prenošenja infekcije na drugu osobu, nego će pomoći u smanjenju šanse za dobivanje drugih infekcija koje mogu biti loše za tvoje zdravlje.

O kakvoj se usluzi radi?

Riječ je o pilot istraživanju “Testiranje na HIV kod kuće – pilot projekt za područje Grada Zagreba”. Istraživanje provode Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Istraživanje je odobreno od strane Etičkoga povjerenstva Klinike za infektivne bolesti, provodi se prema jasnim pravilima i uz nadzor zdravstvenih stručnjaka (Informirani pristanak), s ciljem procjene prihvatljivosti i jednostavnosti izvedbe OraQuick ADVANCE® rapid HIV-1/2 antibody testa za samostalno testiranje kod kuće te utvrđivanje broja otkrivenih osoba zaraženih HIV-om i procjene povezanosti novodijagnosticiranih osoba sa skrbi.

Istraživanje se za sada provodi samo za područje Grada Zagreba na ograničenom uzorku ciljanih ispitanika temeljem ograničenog broja testova.

Jedan od ključnih ishoda ovog istraživanja je standardizacija usluge samostalnog testiranja na HIV u Hrvatskoj.

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktiraj.

Što je dobro znati o HIV-u?

O HIV-u je dobro biti informiran, pogotovo o napretku medicine i ključnim činjenicama koje HIV danas svrstavaju u kronično oboljenje koje se uspješno liječi, osoba koja živi s HIV-om liječenjem postiže potpunu nezaraznost čak i u standardnim načinima prijenosa te ima očekivani puni životni vijek jednako osobi koja nema HIV.

U niže navedenoj brošuri pročitaj ključne informacije, od načina prijenosa, tijeka infekcije, simptomima i testiranju do utjecaja na zdravlje, liječenju, postizanju nezaraznosti i prevenciji.

Mogu li ipak obaviti testiranje kod vas?

Naravno. CheckPoint centar Zagreb standardno pruža usluge besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV, sifilis, hepatitis C, ovisno o procjeni rizične izloženosti i potrebe za testiranjem.

Posjeti stranicu CheckPoint centra Zagreb i informiraj se o procesu pružanja usluga.

CheckPoint Zagreb
error: Content is protected !!